Uczniowie klasy I a przystąpili do realizacji projektu EKOMISJA – NIE MARNUJĘ! Głównym celem projektu jest edukacja dzieci i młodzieży na temat ekologii, zdrowego stylu życia oraz niemarnowania zasobów w tym żywności. Pierwsze zajęcia pod hasłem „Nie marnuję żywności” miały na celu uświadomienie uczniom, jak ważne dla ludzi na całym świecie oraz dla Ziemi jest racjonalne wykorzystanie zasobów żywieniowych. Pracując w grupach uczniowie wskazywali przykłady marnowania żywności i właściwego jej gospodarowania w czterech obszarach – restauracja, szkoła, sklep, dom. Wskazali, co można zrobić z nadwyżką produktów żywieniowych, np. przetwory z owoców i warzyw. Doszli również do wniosku, że należy przemyśleć zakupy w sklepach spożywczych – nie kupować za dużo, sprawdzać termin przydatności do spożycia. Każdy uczeń zrozumiał, że niemarnowanie żywności to oszczędzanie pieniędzy, wody, energii. Na koniec zajęć uczniowie wskazali dwa rodzaje zachowań konsumentów – działania, które powodują niszczenie jedzenia oraz „jak zapobiegać niemarnowaniu żywności”.
W projekcie uczestniczą również uczniowie z klasy II i III naszej szkoły.
Tekst: M. Kuźniar